Cukier – słodki smak, gorzkich konsekwencji

Dodano:2023-12-18

Społeczna świadomość na temat niekorzystnego działania na organizm ludzki diety bogatej w cukier, stale rośnie. Niestety ilość jednostek chorobowych oraz coraz młodsze społeczeństwo zapadające na schorzenia, których winą obarcza się spożywanie w nadmiarze cukrów prostych, również się zwiększa. W słodkich posiłkach jest coś pierwotnego (kojarzy się z pierwszym smakiem mleka matki) oraz sensorycznego – jest atrakcyjne, pięknie pachnie i smacznie wygląda. Potrzeba zatem niezwykle silnej woli oraz jeszcze większej świadomości, aby uwolnić się od słodkości, na poczet zdrowia. Poniższy artykuł zaznacza wieloaspektowe podejście do cukru, jako bardzo powszechnego składnika, codziennej diety ogółu społeczeństwa, poddając pod zastanowienie problem jego nadmiernego spożycia.

Kolejność spożywanych składników odżywczych

Liczne teorie podkreślają lub obalają ważność odpowiedniego łączenia składników odżywczych w ramach jednego posiłku. Istnieją różne badania wskazujące, na różne wnioski takie jak:

  • deser najlepiej zjeść przed daniem głównych, minimum 15-30 minut
  • węglowodany proste (wszelkie produkty przetworzone dosładzane, takie jak np. wyroby cukiernicze) jeść na końcu posiłku, co może łagodzić wahania poziomu glukozy oraz insuliny po posiłku.
  • węglowodany należy spożywać oddzielnie, tak aby nie łączyć ich z białkiem i tłuszczem, a wszystko ze względu na inny czas i sposób trawienia poszczególnych makroskładników.

Na czym polega trawienie makroskładników

W myśl zasady trawienia poszczególnych składników, okazuje się, że „czekadełko” w restauracji w postaci zielonej sałaty, zamiast pieczywa, może mieć duże znaczenie. Błonnik zawarty w warzywach sprawia, że węglowodany trawione są wolniej, co oznacza, że po ich spożyciu, nie ma nagłego i mocnego wyrzutu glukozy, a w efekcie również insuliny. Warta uwagi jest wskazówka, aby nie łączyć cukru z białkami i węglowodanami złożonymi, bowiem może on blokować wydzielanie soków żołądkowych. Węglowodany proste jedzone osobno, szybko przechodzą przez żołądek do jelita cienkiego, gdzie następuje ich wchłanianie. Natomiast łączone z innymi składnikami pożywienia, zatrzymują się na pewien czas w żołądku. Podczas gdy kwasy żołądkowe zajmują się trawieniem białka zwierzęcego, dodatek cukru powoduje szybką fermentację. Składniki zostają rozłożone na dwutlenek węgla, kwas octowy, alkohol i wodę. Wszystkie te substancje, oprócz wody, są truciznami. W prawidłowym procesie trawienia białka rozkładane są na aminokwasy, które są wykorzystywanymi substancjami odżywczymi, natomiast białka wymieszane z cukrem, zalegają i gniją.

Słodkie, ale bez cukru

Jeśli biały cukier jest uważany za składnik negatywnie wpływający na organizm człowieka, to należy znaleźć sposób jak go zastąpić. Na rynku dostępna jest szeroka gama słodzików, ale czy na pewno są one zdrową alternatywą? Zwróćmy uwagę na dwa z nich:

  • Aspartam (E951) jest aż 160 razy słodszy od cukru i znacznie mniej kaloryczny. Składa się z kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu. Ten ostatni rozkłada się w organizmie tworząc formaldehyd - silną neurotoksynę. Dziennie spożycie tego słodzika nie powinno przekroczyć ok. 8 mg, podczas gdy litr słodzonego aspartamem napoju dostarcza go w ilości ponad 50 mg. Nadmiar w diecie może powodować bóle i zawroty głowy, problemy skórne, zmęczenie, nudności, a nawet utratę pamięci, ataki niepokojów i stany depresyjne oraz drażliwość.
  • syrop glukozowo-fruktozowy, tani w pozyskaniu z syropu kukurydzianego. Niestety jego obecność w codziennej diecie wpływa negatywnie na organizm, ponieważ za jego sprawą gromadzi się tłuszcz trzewny na organach wewnętrznych. Poza tym ma jeszcze jedną niechlubną cechę, która może wpływać na zwiększony apetyt oraz otyłość – upośledza działanie leptyny, hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości. To również może tłumaczyć, dlaczego po zjedzeniu słodkiego ciasta, sięgamy po następny kawałek.

 

Zespół fermentacji alkoholowej (autobrowar)

Doskonale znany jest proces powstawania alkoholu, który wynika z połączenia drożdży i cukru. Powszechnie też wiadomo, że aby drożdże „pracowały” potrzebują cukru. Sytuacja ma się bardzo podobnie w organizmie człowieka, w którym kluczową rolę odgrywają bakterie jelitowe. W naturalny sposób podczas metabolizowania wielu związków w jelitach wytwarzają się śladowe ilości etanolu, jednak w zbyt niskim stężeniu, aby wywoływać widoczny efekt w zachowaniu człowieka. Natomiast w momencie zaburzenia flory jelitowej oraz przerostu grzybów i drożdży w organizmie (głównie Saccharomyces cerevisiae; Saccharomyces boulardii; Candida albicans; Candida kefyr; Klebsiella pneumoniae; Enterococcus faecium), w połączeniu z dietą wysokowęglowodanową, bogatą w cukry proste, możemy spotkać się z zespołem fermentacji jelitowej (autobrowar). To rzadkie schorzenie przejawia się oznakami upojenia alkoholowego, mimo braku spożycia trunków z procentami. Wspominane mikroorganizmy wykorzystują szlaki fermentacji kwasu mlekowego do wytworzenia alkoholu etylowego, który w efekcie końcowym wchłaniany jest w jelicie cienkim, co powoduje wzrost stężenia alkoholu we krwi, mimo braku zewnętrznego podania.

Probiotyki wspierające prawidłową mikroflorę jelitową:

  • OFFToxic połącznie wyciągu z wrotyczu i goździków oraz matabolitów bakterii Narine wspomaga oczyszczanie organizmu;
  • Detox ponad 20 liofilizowanych składników wspierających detoksykację;
  • Matsun Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2 produkt tworzący niekorzystne środowisko dla rozwoju grzybów i drożdży (w tym Candida);
  • Narum Fast probiotyk z bakterią Narine oraz metabiotykiem regulującym pracę jelit i niszczącym patogenne drobnoustroje.

Cukier a stłuszczenie wątroby

Dieta i styl życia wpływają na kondycję organów wewnętrznych. Do dziś panuje jeszcze mylne przekonanie, że stłuszczenie wątroby wynika z nadmiaru tłuszczu w diecie. Tymczasem wątroba wykorzystuje cukier - fruktozę do produkcji tłuszczu. Zbyt duża ilość rafinowanego cukru i syropu kukurydzianego w diecie, powoduje gromadzenie się tłuszczu, co może prowadzić do uszkodzeń wątroby. Fruktoza omija etap kontrolny szlaku metabolicznego typowy dla glukozy, co pozwala na pobudzenie szlaków, prowadzących do nasilenia produkcji wolnych kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, w całości odkładających się w wątrobie. Obciążona wątroba nie jest w stanie zregenerować się sama. Można jej pomóc przeprowadzając oczyszczanie tego organu.

(czytaj więcej: https://narine.pl/jak_oczyscic_watrobe_domowymi_sposobami,0,22 ).

Złożony problem z cukrem prostym

Cukier (glukoza) powszechnie uznaje się za główne źródło energii, dlatego łaknienie na cukier można tłumaczyć jej spadkiem. To tylko jedna z tez, bowiem współcześnie szuka się różnych tłumaczeń zwiększonego łaknienia na słodkości. Sprowadzanie nadmiaru cukru w diecie do uzależnienia, wydaje się być zbyt powierzchownym stwierdzeniem.

Dlaczego mamy wzmożony apetyt na słodycze?

  • z każdej strony jesteśmy bombardowaniu pięknymi reklamami, które pobudzają zmysły;
  • sztuczne ulepszacze i słodziki, upośledzają naturalne mechanizmy odpowiadające za stopień sytości. Przeprowadzono badania, w których na podstawie analizy sposobu funkcjonowania żywieniowego rodzin i ich dzieci wykazano, że spożycie ultraprzetworzonej żywności jest główną przyczyną nadmiaru cukrów w diecie.1
  • współczesny, nadmierny konsumpcjonizm oraz styl życia - wszystko w biegu i na już;
  • ukryty cukier w produktach „zero” czy „light”, jako skuteczny chwyt marketingowy, usypiający czujność konsumentów, a nawet wprowadzającym ich w błąd;
  • cukier wykorzystuje witaminy i mikroelementy zawarte w organizmie człowieka, więc łaknienie na słodkie może wynikać z ubytków w diecie;
  • słodki smak nacechowany jest emocjonalnie, mleko matki to nie tylko pierwszy pokarm, ale też rytuał, zaspokajający potrzebę bezpieczeństwa. Mózg zapamiętuje pozytywne doświadczenia i chce do nich wracać. Taki mechanizm może tłumaczyć również, dlaczego niektórzy zajadają stres słodyczami;
  • stan flory bakteryjnej jelit też ma wpływ na łaknienie słodyczy. Udowodniono, że obecne w przewodzie pokarmowym mikroorganizmy, które cukru potrzebują do przeżycia, wysyłają sygnały, domagając się wręcz dostarczenia im odpowiedniego pożywienia.

Dlatego wzmożone łaknienie na słodycze, to działanie wielu czynników, którym warto przyjrzeć się indywidualnie.

Artykuł podkreśla jak z pozoru prosty temat cukru, staje się wyzwaniem w dzisiejszym świecie. Świadomość jego wpływu nie powinna dotyczyć tylko rodziców czy ogółu społeczeństwa, ale powinna też objąć korporacje, skutecznie promujące kampanie reklamowe, działające na zmysły konsumenta, aby w rzeczywistości jednak generować jedynie zysk.

 

Źródła:

1Stopień przetworzenia żywności ma wpływ na spożycie cukru w ​​rodzinach z dziećmi w wieku przedszkolnym, Rahbika Ashraf, Alison M. Duncan,Gerarda Darlington, Andrea C. Buchholz, Jess Haines, David WL Ma, 2023 r.
„Cukry i alkohole” Sławomir Kasperczyk, Alina Ostałowska
dr David Flores, Tecnológico de Monterrey; Doktor Martin Reimann, Uniwersytet w Arizonie; Raquel Castaño, PhD i Alberto Lopez, PhD, Tecnológico de Monterrey; Journal of Experimental Psychology: Applied , publikacja internetowa 7 lutego 2019 r
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, Maksa Bayarda 1Jim Holt Dzielnice Eileen
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_fermentacji_jelitowej
Słodkie dylematy. Charakterystyka wybranych cukrów i słodzików, Aleksandra Kujałowicz
Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi? Aneta Koszowska ,Anna Dittfeld, Justyna Nowak , Anna Brończyk-Puzoń, Katarzyna Gwizdek, Jacek Bucior, Barbara Zubelewicz-Szkodzińska

Copyrights © by Vitaway LLC, Vardanansts str., lane 2, bldg. 4/39, 0010, Armenia

Ukazane treści mają charakter informacyjny, nie zastępują kuracji lekarskich. Mogą być wykorzystywane przez użytkowników wyłącznie na własną odpowiedzialność. Zalecamy konsultacje z lekarzem.