Opis produktu
Jeżeli jesteś zainteresowany stroną producenta zapraszamy na: http://mynarine.am
Zakwaska do przygotowania Zsiadłego mleka Narine w domu
Skład:
Jedno opakowanie zawiera 1 jednostkę suchego fermentu w celu przygotowania 1 litra zsiadłego mleka Narine z 1 litra mleka.
Właściwości:
Sfermentowany napój mleczny "Narine" to fermentowany produkt mleczny, który jest mlekiem poddanym fermentacji z użyciem bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus szczep n.v. EP 317/402 Narine. W wyniku fermentacji mlekowej dochodzi do zmiany (rozszczepienia na mniejsze łańcuchy) białek mleka, dzięki czemu produkt jest lepiej przyswajany przez ludzkie ciało niż mleko.
Sposób przygotowania:
1. Ważnym warunkiem przygotowania produktu wysokiej jakości są czyste naczynia. Wszystkie naczynia do przygotowania jogurtu, musisz wyparzyć w gorącej wodzie lub w piekarniku.
2. 1L. mleka gotować przez kilka minut i schłodzić do 38-42°C.
3. Rozpuść zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej wody lub mleka (34-35°C) i dodaj do pozostałego mleka. Dobrze wymieszaj.
4. Rozlać do pojemników w celu dojrzewania:
4а. Użyj jogurtownicy. Wlać gotowy produkt do pojemników na jogurt i pozostawić włączone na minimum 12 godzin. Po tym czasie sprawdź czy konsystencja się zmieniła, jeżeli tak to wymij i wstaw do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.
lub:
4b. Umieścić mieszaninę mleka z zaczynem w szklanym słoju (1 litr) i zapewnić stałą temperaturę 38-42°C (owinięte w ręcznik, koc itp.). Czas przebywania wynosi powyżej 12 godzin. Po tym czasie sprawdź czy konsystencja się zmieniła, jeżeli tak to wymij i wstaw do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.
Warunki przechowywania:
Zakwaska powinna być przechowywana w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż + 8°C, do 2 tygodni w temperaturze do + 30°C
Okres przydatności do zużycia: 2 lata
Opinie (26)
Evaa

Mam pytanie- czy można zrobić roztwór tylko z wodą? - jeśli ktoś unika mleka? I czy wtedy - wystarczy 1 szklanka przed posiłkiem ? Dziękuję, pozdrawiam! Można, polecamy ciepłą 35 stopni lub bezpośrednio na język.
Anna Konik

Czy można podawać komuś kto nie toleruje Kazeiny? Dziękuję za odp. Narine; Można jednak wprowadzamy powoli i kontrolujemy reakcję organizmu.
Ania

witam. czy w tych saszetkach jest 100 %bakteri narine czy są również inne bakterie. jaki jest stosunek procentowy. dziękuję Narine; Saszetki zsiadłe mleko zawierają czysty probiotyk Narine
JOANNA P.

Czy można zakwasić mleko roślinne? Nietolerancja białka mleka -kazeiny. Narine; niestety nie:( spodziewamy się produktu do mleka roślinnego
Mieczysław Barzyk

Nie można , przecież mówił że nie należy
Ela Sz.

Witam czy można zrobić zsiadłe mleko ale z mleka koziego? Narine; tak wszystkie mleka zwierzęce można używać, wg instrukcji.
Monika

Witam jaki jest sposób dawkowania ? Narine; Zsiadłe mleko dawkujemy jak pożywienie a nie lekarstwo, dowolnie nie ma tu wyznacznika, dla dorosłych do 1,5 litra na dzień , dzieciom wg. potrzeby.
Patrycja Ostrowska

Już zażywam narine kapsułki, ale zastanawiam się w jaki sposób przyrządzić roztwór do nosa? dziękuje za odpowiedz. Narine; zawartość kapsułki Narine rozpuszczamy w soli fizjologicznej i zakraplamy lub inhalujemy- nie saszetka!
Kasia

Czy Narine rozpuszczone w wodzie można podać 2letniemu dziecku? W jakiej ilości? Narine: na opakowaniu kapsułek podane jest dawkowanie, jednak dla dzieci od 3 lat. Tak mówi POLSKIE prawo. Nadmienię iż nie można przedawkować probiotyków.
Asia

Dzień dobry. Chciałam zapytać czy jest możliwość zastąpienia mleka zwierzęcego roślinnym? Np. migdałowym. Pozdrawiam! Narine; Niestety produkt nie wyjdzie :( Planujemy wprowadzenie produktu do mleka roślinnego w ty półroczu :)
Maja

Czy mozna zawarosc saszetki wymieszac z ciepla woda zamiast mlekiem I wypic? Jesli tak to w jakiej ilosci wody? Czy mozna ewentualnie takim roztworem plukac pochwe? Można mieszać, oby nie zostało dużo na brzegach szklanki, jeśli dorosłym najlepiej bezpośrednio na język bez rozrabiania, dopochwowo trzeba rozrobić.
Magda

Czy narine zsiadłe mleko mozna rozrobic z mlekiem modyfikowanym?? Narine; mleko zwierzęce pasteryzowane o wysokim tłuszczu, 3,2%
Aniela

zsiadle mleko spozywam od 2 miesiecy zawsze wieczorem ok 19 godz. i po spozyciu 1 porcji z 6 ( 6 porcji to 1 l mleka ) czuje sie pelna nie musze podjadac jak mi sie zdarzalo wczesniej a w szczegulnosci w wolne dni. W instrucji pisze 14 godz w jogurtownicy ale po tym czasie wychodzi taka kwachota ze nie jestem w stanie tego jesc . Na poczatku zaczelam dodawac do tego soku albo drzemu na zlagodzenie kwasu ale nie zbyt mi to szlo bo po wypiciu w ciagu dnia 500ml soku nie mam ochoty na slodkie rzeczy. Proces w jogurtownicy skrocilam do 6 godz.. Zjadam taki sloiczek lekko go solac jak dla mnie to rewelacja Moje pytanie czy moje postepowanie z dodawaniem drzemu lub soli do koncowego produktu jak i skrocenie czasu w jogurtownicy ma negatywny wplyw na produkt ? Narine : dodawanie dodatków nie ma wpływu na działanie produktu, Jeśli produkt jest gesty można go spożywać w dowolnej formie- Powodzenia :)
Lech

Ludzie po co zstępować mleko krowie jeśli te bakterie rozkładają laktozę. Zostaje tylko kupić mleko od krowy bo to ze sklepu jest napojem mlecznym i kto robił jogurty wie że nie da się dobrze robić jogurty. W Krakowie jest plus że mamy mlekomaty od Bonifratrów i z tego dobrze się robi. Ponadto mi udało się zrobić z mleka 3,2 Zielona Dolina. Njgprzej czyli woda wyszło z Łaciatego.
Joanna

Czy sa jakies dane do ilu stopni C wytrzymuja bakterie narine? Mam jogurtownice, ktora troche za mocno grzeje (ok 50st C) wytrzymaja tyle czy za duzo? Narine; niestety do 42 stopni maksymalnie - temperatura człowieka :(, zostaje piekarnik lub koc :)
gree

w punkcie 2 jest napisane "gotowac przez kilka minut", czy to znaczy ze mam zagotowac mleko? Narine; tak służy to pozbyciu się innych bakterii a namnożeniu tylko bakterii Narine
Mariusz

Czy można użyć namnożonej jednej porcji mleka zsiadłego (200 ml) przygotowanego z Narine w proszku do przygotowania następnego litra (tak jak w typowych jogurtach) Narine; można jedank po 2-3 razach produkt będzie słabszy w działaniu- dochodzi to łączenia się z innymi bakteriami :)
Elza

Przez jaki czas przeżywają te bakterie w wytworzonym jogurcie lub mleku zsiadłym ? czyli ile czasu można trzymac taki sfermentowany napój mleczny w lodówce bez większych strat właściwości tych bakterii ? Narine; Tydzień do 2 tygodni maksymalnie :)
Beata

Czy piszac o warunkach przechowywania zakwaski macie Panstwo na mysli saszetki z proszkiem czy juz gotowe zsiadle mleko? Chodzi o to, ze zakup, dostawa, transport wydluzyl ekspozycje na temp. powyzej +8 st. do prawie 2 tygodni. Czy to znaczy, ze produkt stracil swoje wlasciwosci skoro do 2 tygodni saszetki moga byc w temp. +30st? Narine; jest to produkt liofilizowany, a nie suszony, jeśli będzie fermentował mleko oznacza to iż działa jak trzeba :)
Kasia K

Czy jesli proszek mi sie nie rozpuscil tylko zwarzyl, znaczy ze temp mleka byla zbyt wysoka ..? Czy moze byc mleko homogenizowane ? Narine; mleko może być tylko pasteryzowane, nie używamy UHT lub podobnych i zawsze z zawartością tłuszczu minimum 3,2%. Temperatura jest najważniejsza :)
Sylwia

Korzystam z jogurtownicy elektrycznej, moja za bardzo grzała więc wycięłam dwa pasujące okregi z kartonu i umieściłam pod sloiczkami. Co obniżylo temperature. Również wyłączam na godzinkę w międzyczasie tych 12h. Umożliwia mi to uzyskanie tej temperatury mniejszej niż 42stopnie. Tak dopiero pierwsza torebka zrobiona, i z gotowego mleka zsiadłego zrobiłam 3 kolejne mleka zsiadłe. Dawno temu robiłam tak jogurty z poprzednich jogurtów pewnie z kilka miesięcy, ciekawi mnie jaka jest strata % szczepu w miarę robienia kolejnych serii z uprzednio zrobionego mleka zsiadłego. Córce 4 l jakoś mało smakuje, woli smak sklepowego , ale miksuje jej z bananem i truskawkami i nieco mleka - robię taki owocowy shake, i to cała rodzina uwielbia ale czy nie psuje blenderem bakterii? Ewentualnie mogę najpierw zmiksować owoce potem dodać zsiadłe. NARINE; bakteri Pani nie zepsuje, zalecamy nie więcej niż 3 razy z 1 porcji namnażać, ponieważ dochodzi od mutacji i nie koniecznie produkt bedzie miał tyle zdrowych bakterii- smak to kwestia przyzwyczajenia :) i dodatków :)
Beata

Czy ktos moglby wskazac co robie zle. Posiadam jogurtownice, ktora nastawiam na 38stopni na 12 godz. Po tym czasie wylanczam jogurtownice I zostawiam zsiadle mleko na okolo 20 min. nastepnie wsatwiam do lodowki. Po nocy zsiadle mleko jest schlodzone, ma ladna zwarta konsystenje I wyjatkowo niedobry smak, troche gorzkawy, Narine; coś jest robione nie tak, złe mleko, zła temperatura, nie sterylnie, prosże kombinować :) Czy jest jaks roznica w przygotowaniu pomiedzy jogurtem a zsiadlym mlekiem?
Zbigniew Ślesiński

Przed miesiącem wysłałem pytanie dot. ewentualnego odstępstwa od zakwaszania mleka 2% ( nie wychodzi) na rzecz wody (?) lub mleka 3,,2 % i NIKT nie raczył odpowiedzieć. Mam wątpliwości co doskonałości tej firmy i jej niezdarnie reklamowanych w You Tubie produktów. NARINE; Nikomu nie nakazujemy zakwaszać mleka, jeśli już to robimy to najlepiej z mleka 3,2%i wg. instrukcji, możemy mieszać z wodą, jednak nic nam nie urośnie :) Przepraszamy jeśli nie odpisaliśmy :)
Paweł M

Witam na stronie producenta jest informacja że saszetkę zsiadlego mleka można rozpuścić w wodzie i płukać usta, albo robić inhalacje itp. A tu w odpowiedzi na pytanie Pani Patrycji Ostrowskiej odpowiedź jest że tylko zawartość kapsułki może być do inhalacji?Więc można robić i inhalacje z saszetki zsiadlego mleka czy nie? Pozdrawiam Narine; można ale jest to za duża porcja jednorazowa.
Ksenia G

czy mozna zrobic to Narine z zakwasem buraczanym, moje dzieci uwielbiaja pic zakwas z burakow, ogolnie smak czosnku, a jezeli tak to czy 1 saszetka na 1l wody, czy moge od razu zrobic 5l Narine; mozena dodać probiotyk do zakwasu - jednak nie namnoży się on w tym produkcie :)
Jolanta Kret

Pani Sylwia napisala:" z gotowego mleka zsiadłego zrobiłam 3 kolejne mleka zsiadłe".Prosze mi powiedziec ile musze odlac tego gotowego rozczynu, aby uzyskac nastepna porcje i nastepna?Prosze mi to dokladnie rozpisac.Z gory dziekuje. Narine; Kilka łyżek - 5-6, nie częściej niż 3 razy ze świeżego , dalej traci swoje właściwości.