Wiosna to czas przebudzenia wyczekiwany przez całą zimę. Zmiany, które dzieją się wokół, wpływają na nasze samopoczucie i często, zamiast się nimi cieszyć, jesteśmy zwyczajnie zmęczeni. Przesileniem wiosennym nazywamy pierwszy dzień wiosny, natomiast zanim nadejdzie ten dzień, część osób mówi tak o towarzyszących objawach fizycznych i emocjonalnych, odczuwanych około tego okresu.
21 marca to pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Noc z 20 na 21 marca jest równonocą, od tej pory dzień zaczyna się wydłużać, a noc skracać. Jest to okres, w którym organizm adaptuje się do zmiany pory roku, co często wiąże się z różnymi dolegliwościami fizycznymi i psychicznymi. Po długim okresie zimowych temperatur oraz czasie krótkich dni, a co za tym idzie ograniczonej ekspozycji na słońce, niektórzy odczuwają nieprzyjemne objawy, już znacznie wcześniej. Zmiana i oczekiwanie na wiosnę, wpływa na nasz rytm dobowy, nastrój oraz ogólne samopoczucie.
Najczęstszymi objawami przesilenia wiosennego są:
Wiosna to też wzmożone objawy alergiczne. Osoby uczulone na pyłki roślin odczuwają dotkliwe objawy, co dodatkowo - mimo pięknej pogody pełnej wyczekiwanego słońca - jest czasem izolacji i stresu. Poza tym to też okres, w którym statystycznie częściej zmieniamy nawyki żywieniowe, chcąc przygotować się na sezon letni. Drastyczne zmiany w ogólnym funkcjonowaniu, mózg traktuje jako zagrożenie, przed którym może się bronić, powodując objawy zmęczenia i rozdrażnienia. Co przy obecności innych czynników, może się jeszcze bardziej spotęgować.
Mimo że przesilenie wiosenne może być uciążliwe, istnieją sposoby, które mogą pomóc łagodzić jego objawy:
Człowiek jest nieodłączną częścią natury, reaguje na wszelkie zmiany zachodzące w przyrodzie. Każdy nowy stan, rezonuje z jego energią, dlatego przesilenie wiosenne jest odczuwalne również przez ludzi. Opisane objawy fizyczne oraz emocjonalne nie są obojętne również dla naszego mikrobiomu. W okresie przesilenia wiosennego dochodzi do szeregu zmian, co może wpływać na mikrobiom w różnorodny sposób:
Bakterie mogą pomóc w łagodzeniu objawów przesilenia wiosennego. W tym okresie warto suplementować się m.in. szczepami z rodzaju bakterii Bifidobacterium oraz Lactobacillus. Mają one korzystny wpływ na układ odpornościowy oraz przyczyniają się do utrzymania homeostazy flory jelitowej.
Zdrowe jelita są kluczem do dobrego samopoczucia i łatwego dostosowania się do pojawiających się zmian związanych z przyrodą. Wszelkiego rodzaju alergie, których intensywność rośnie właśnie na wiosnę, również są związane z kondycją jelit. Uchyłki i przepuszczalność jelit spowodowana nieprawidłowym stylem życia (w tym dietą) powodują, że niestrawione resztki pokarmowe oraz mikroorganizmy przedostają się do krwiobiegu. Stają się toksynami, na które reaguje układ immunologiczny. Wzmocnienie ścian jelit oraz zadbanie o równowagę we florze bakteryjnej zapewni bakteria Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine oraz niepatogenny szczep E. coli Nissle 1917. Te dobroczynne szczepy znajdują się w produkcie Narum Forte. Natomiast wiosna to też dobry czas na oczyszczanie. Aby probiotyk zadziałał lepiej i szybciej, a witaminy oraz mikroelementy dobrze się wchłaniały, zaleca się oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn.
Polecane produkty wspierające w okresie przesilenia:
Offtoxic oraz Detox- oczyszczanie organizmu z toksyn;
Narum Fast oraz Narum Forte – dla przywrócenia i zachowania równowagi flory jelitowej;
Narum Relax – naturalne wsparcie w stresie i nerwach;
Colostrum – wsparcie całego organizmu w postaci niezbędnych makro i mikroelementów.