Nadkwasota – palący problem żołądka

Dodano:2024-03-19

Żołądek jest wyjątkowym organem, w którym panuje najniższe pH w organizmie. Działający sprawnie, ma kwaśny odczyn w zakresie 1,5 – 2,5 pH. Problem pojawia się, kiedy jest zakwaszony, czyli pH spada poniżej optymalnej wartości lub jest zbyt mało kwaśny, wynosząc ponad 3 pH. Aby zadbać o prawidłowe trawienie i sprawne działanie układu pokarmowego od kwasowości żołądka należy zacząć.

Zakwaszenie żołądka

Czy kwaśny żołądek można jeszcze bardziej zakwasić? Okazuje się, że tak. Zakwaszenie żołądka, znane również jako nadkwasota, jest stanem, w którym kwasowość żołądka jest podwyższona. Kwas solny produkowany jest przez komórki okładzinowe w błonie śluzowej żołądka. Jego główna funkcja to trawienie pokarmu, zwłaszcza białek oraz zabijanie bakterii i wirusów, które mogą znajdować się w spożywanym jedzeniu. Jego ilość i pH powinno być w stałej równowadze,  ponieważ gdy produkcja kwasu jest nadmierna lub gdy występują zaburzenia w mechanizmach regulacyjnych, może dojść do nadkwasoty. Objawia się to głównie pieczeniem lub uczuciem zgagi w okolicy przełyku, bólem brzucha, nudnościami, wzdęciami, kwaśnym smakiem w ustach, problemami z przełykaniem.

Przyczyny nadkwasoty mogą być różnorodne, w tym nieprawidłowe nawyki żywieniowe (np. spożywanie pikantnych lub tłustych potraw, nadużywanie alkoholu, palenie papierosów), stres, niektóre leki, przerost Helicobacter pylori oraz niektóre choroby.

Palący problem, czyli zgaga

Bardzo dokuczliwym objawem zakwaszenia żołądka jest zgaga. To nieprzyjemne, palące uczucie w klatce piersiowej i przełyku sprawia, że szukamy szybkiego rozwiązania problemu na już, byle tylko uniknąć nieprzyjemnego objawu. Niestety wiele leków, również te bez recepty, działa tylko łagodząco na objawy nie likwidując przyczyny. Przez co pacjenci z ustawiczną zgagą, przyjmują takie produkty przez długi czas, nie likwidując degradującego działania na żołądek.

Patologiczny refluks żołądkowo-przełykowy

Najczęstszymi objawami refluksu jest zgaga pojawiająca się po posiłku lub w pozycji leżącej. Jednak istnieje również powiązanie refluksu żołądkowo- przełykowego z przewlekłym kaszlem i astmą, a także zapaleniem krtani. Poza tym wracanie treści pokarmowej do przełyku może powodować także zaburzenia stomatologiczne, neurologiczne, a nawet kardiologiczne. Refluks żołądkowo-przełykowy to sytuacja, w której treść żołądkowa, czasem razem z dwunastniczą, cofa się do przełyku, a nawet  gardła dolnego czy krtani. Bardzo często obserwuje się to u niemowląt, u których występuje to nawet do 10 razy na dobę. Natomiast po ukończeniu pierwszego roku życia częstość epizodów spada do 3–5 na dobę, co jest charakterystycznym przebiegiem u dorosłych. Do nietypowych objawów zalicza się rozdrażnienie, niepokój, zaburzenia snu, niechęć do jedzenia, zahamowanie rozwoju, niedokrwistość.

Co ciekawe refluks żołądkowo-przełykowy może objawiać się bólem w nadbrzuszu. Intensywność dolegliwości sprawia, że ból często mylony jest z objawami o podłożu kardiologicznym; około 45% pacjentów trafia na oddział kardiologii z powodu bólu w klatce piersiowej, w rzeczywistości mając do czynienia z refluksem i jego konsekwencjami. Oprócz bólów serca dochodzą jeszcze zaburzenia rytmu, głównie bradykardia, omdlenia czy uczucie kołatania serca. Przyczyną tych dolegliwości jest najprawdopodobniej reakcja układu autonomicznego, w tym odruchy wywołane pobudzeniem nerwu błędnego.

Ciekawostka:

Badanie wykazują, że krtań jest znacznie bardziej wrażliwa na substancje kwaśne niż przełyk, który może tolerować nawet do 50 epizodów refluksu dziennie, powodującego obniżenie pH < 4, zaś w krtani już 3 epizody mogą spowodować silny stan zapalny i uszkodzenie nabłonka.

Mikrobiom żołądka

Mikrobiom żołądka składa się z różnorodnych mikroorganizmów, głównie bakterii, które zamieszkują środowisko żołądka. Te bakterie mogą być różne pod względem gatunków i funkcji. Główne składniki mikrobiomu żołądka to:

  • bakterie kwasu mlekowego, takie jak Lactobacillus i Bifidobacterium, mogą pomagać w utrzymaniu równowagi pH żołądka poprzez produkcję kwasu mlekowego. Pomagają one również w przeciwdziałaniu kolonizacji,
  • Helicobacter pylori: to rodzaj bakterii, który naturalnie występuje w żołądku. Natomiast jej przerost może być przyczyną wrzodów żołądka i choroby wrzodowej;                                                                              
  • drożdże i inne mikroorganizmy: oprócz bakterii, mikrobiom żołądka może zawierać drożdże i wirusy.

Mikrobiom żołądka odgrywa istotną rolę w zdrowiu i funkcjonowaniu układu pokarmowego, wpływając między innymi na trawienie, odporność i metabolizm. Zaburzenia równowagi mikrobiomu żołądka mogą prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, dlatego też utrzymanie jego zdrowia i zrównoważenia jest istotne dla ogólnego zdrowia organizmu.

Jak sprawdzić, czy żołądek jest zakwaszony?

Prosty test można przeprowadzić w zaciszu swojego domu za pomocą sody oczyszczonej. Należy przygotować 3/4 szklanki letniej wody i rozpuścić w niej płaską łyżeczkę zwykłej sody oczyszczonej. Taką miksturę trzeba wypić rano na czczo, ale nie od razu po przebudzeniu i zmierzyć czas, jaki upłynie do momentu samoistnego odbicia gazem. Jeśli nastąpi to w ciągu pierwszej minuty, to znaczy, że w żołądku zagościła nadkwasota; jeśli będzie to między 1 a 2 minutą to kwasowość jest prawidłowa; jeśli natomiast odbije się po 2 minutach, może to oznaczać, że kwasu solnego jest za mało.

Jak zadbać o prawidłowe pH żołądka?

W celu złagodzenia objawów zakwaszenia żołądka zwykle stosuje się leki zobojętniające kwas żołądkowy lub inhibitory pompy protonowej, które zmniejszają produkcję kwasu żołądkowego. Natomiast działają one tylko poprzez łagodzenie objawów, nie likwidując przyczyny. Bardzo istotne jest zidentyfikowanie i wyeliminowanie czynników prowokujących zakwaszenie żołądka, takich jak zmiana diety czy redukcja stresu. Warto też włączyć kurację probiotyczną, która sprawdzi się w regulacji kwasowo-zasadowej środowiska żołądkowego. Bakteria Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine zawarta w produkcie Narum Tab  - probiotyk w formie tabletki – reguluje florę bakteryjną żołądka. Forma tabletki sprawia, że bakteria swoje działanie ma właśnie w żołądku, a nie w jelicie jak to zwykle ma miejsce przy prebiotykach. Poza tym w silnych bólach refluksowych Narum Tab, jako tabletka do ssania natychmiastowo przynosi ulgę, łagodząc nieprzyjemne objawy. Należy pamiętać, że ilość oraz czas stosowania jest kwestią indywidualną, zależną od wielu czynników.

Kuracja na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej żołądka:

Zestaw Żołądkowy Pack

Dawkowanie dorośli i dzieci powyżej 12 lat:

Przez pierwsze 10 dni Narum Tab i Narum Forte:

  • 3 razy dziennie po 1 x tabletce Narum Tab, 15-20 min. przed posiłkiem,
  • 3 razy dziennie po 2 x kapsułki Narum Forte,15-20 min. przed posiłkiem.

Przez kolejne 10 dni Narum Tab i Narum Plus:

  • 3 razy dziennie po 1 x tabletce Narum Tab, 15-20 min. przed posiłkiem,
  • 3 razy dziennie po 2 x kapsułki Narum Plus, 15-20 min. przed posiłkiem.

Przez kolejne 20 dni Narum Tab:

  • 3 razy dziennie po 2 x tabletki Narum Tab15-20 min przed posiłkiem.

Sposób użycia:

  • należy przyjmować 15-20 minut przed posiłkami,
  • popijać  napojem o temperaturze pokojowej,
  • można otworzyć kapsułkę i rozpuścić jej zawartość w napoju,
  • dla optymalnego efektu zaleca się przyjmować przez 5-6 tygodni.

1695820096

Źródła:

Pozaprzełykowe objawy refluksu żołądkowo-przełykowego, Katarzyna Chmiel, Izabela Niśkiewicz, Iwona Krela-Kaźmierczak, Liliana Łykowska-Szuber, Krzysztof Linke, 2009;

Refluks żołądkowo-przełykowy u dzieci, K Størdal B. Bentsen, 2001;

Mikrobiom przewodu pokarmowego człowieka – wybrane dane, Beata Tokarz-Deptuła, Paulina Dudziak, Natalia Gurgacz, Wiesław Deptuła, 2022.

                                                                                                                                                                          

Copyrights © by Vitaway LLC, Vardanansts str., lane 2, bldg. 4/39, 0010, Armenia

Ukazane treści mają charakter informacyjny, nie zastępują kuracji lekarskich. Mogą być wykorzystywane przez użytkowników wyłącznie na własną odpowiedzialność. Zalecamy konsultacje z lekarzem.